Littekentherapie

Littekens kunnen storend zijn. Ze kunnen verhard, verkleefd verkleurd of verdikt zijn. Met speciale technieken kan de doorbloeding in de huid worden verbetert en het litteken hierdoor weer soepeler worden. Doel van de behandeling is het soepel maken van het litteken waardoor de klachten worden verminderd. Een tweede doel is om het uiterlijk van het litteken te verbeteren. Littekentherapie kan worden toegepast bij atrofische en hypertrofische littekens. Bij atrofische littekens is het weefsel dun, zacht, soepel en glanzend. Hypertrofische littekens kunnen hard, rood en pijnlijk aanvoelen en liggen boven het huidniveau.

Doel bij atrofische littekens is om het litteken beter te laten doorbloeden. Hierdoor wordt de huid van het litteken beter gevoed waardoor deze steviger wordt en minder onder het huidniveau gaat liggen.

Bij hypertrofische littekens is het doel om het litteken te versoepelen. Wel is het belangrijk om zo snel mogelijk met de therapie te starten om verdere groei van het litteken weefsel tegen te gaan. Later starten kan wel maar dan is het moeilijk om deze verdere groei te kunnen remmen.

Littekentherapie kan ook worden toegepast bij brandwonden. Dit is wel een zachtere techniek dan bij de andere indicaties. hierdoor werkt deze massage ook pijn verlichtend. Wanneer het litteken wat verder in de genezing is kan er wat harder worden behandeld. Hierdoor wordt de huid soepeler en kan beter worden bewogen, hierdoor is het ook minder pijnlijk.

Om de therapie te ondersteunen kan er ook gekozen worden voor littekentape. Door deze met een speciale techniek op de huid te plakken vindt er een continue trek plaats op het litteken wat de behandeling verder ondersteunt.

Om littekens minder vlak te krijgen en te verbeteren kan er ook gekozen worden voor siliconen pleisters. Dan moet het litteken niet ouder zijn dan 2 jaar. Voor het beste resultaat moet et litteken nog redelijk ”vers” zijn.

De behandelingen kunnen manueel worden uitgevoerd, maar ook met
Mechanische bindweefselmassage.

Voor meer informatie over welke therapie voor u het beste geschikt is kun u contact opnemen met de praktijk. Zie voor telefoonnummers en adres het kopje contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.