Littekentherapie

Heb jij last van Littekens die verhard, verkleefd verkleurd of verdikt zijn? Voor deze klachten an je litteken zijn er therapieën voor.

Deze therapieën zijn erop gericht op de doorbloeding in het litteken te verbeteren. Hierdoor kan het litteken soepeler worden. Deze doorbloeding verbeteren gebeurt met littekentherapie. Het doel van deze littekentherapie is het soepel maken van het litteken.
Hierdoor worden de klachten worden verminderd.
Een tweede doel is om het uiterlijk van het litteken te verbeteren. Littekentherapie kan bij verschillende soorten. Bijvoorbeeld bij atrofische en hypertrofische littekens. Bij atrofische littekens is het weefsel dun, zacht, soepel en glanzend. Hypertrofische littekens kunnen hard, rood en pijnlijk aanvoelen en liggen boven het huidniveau.

Bij atrofische littekens is het doel om het litteken beter te laten doorbloeden. Hierdoor wordt de huid van het litteken beter gevoed. Door deze betere doorbloeding wordt het litteken steviger en komt minder onder het huidniveau te liggen.

Bij hypertrofische littekens is het doel om het litteken te versoepelen.
De behandeling is er dan op gericht om het weefsel te kalmeren. Door het te kalmeren wordt het litteken rustiger. Als het litteken rustiger wordt, wordt vaak ook het uiterlijk en de roodheid verbetert. Hierdoor wordt het hypertrofische litteken minder zichtbaar. Het is wel het belangrijk om zo snel mogelijk met deze therapie te starten om verdere groei van het litteken weefsel tegen te gaan. Later starten kan wel maar dan is het moeilijk om deze verdere groei te kunnen remmen.

Littekentherapie kan ook worden toegepast bij brandwonden. Dit is wel een zachtere techniek dan bij de andere indicaties. Hierdoor werkt deze massage ook pijn verlichtend. Wanneer het litteken wat verder in de genezing is kan er wat harder worden behandeld. Hierdoor wordt de huid soepeler en kan beter worden bewogen, hierdoor is het ook minder pijnlijk.

Om littekens minder vlak te krijgen en te verbeteren kan er ook gekozen worden voor siliconen pleisters. Deze silicnen pleisters zorgen ervoor dat de roodheid minder wordt. Het is wel belangrijk dat het litteken niet ouder is dan 2 jaar. Voor het beste resultaat moet et litteken nog redelijk ”vers” zijn.

Littekentherapie kan worden uitgevoerd met de handen of met een apparaat. Het apparaat is een apparaat wat een Mechanische bindweefselmassage geeft.

Voor meer informatie over welke therapie voor jou het beste is, kun je contact opnemen met de praktijk. Zie voor telefoonnummers en adres het kopje contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.