Oedeemtherapie bestaat uit verschillende combinaties van therapieën. De verschillende therapieën zijn:
FG-MLD, de Fill en Flush techniek, Zwachtelen, Oefeningen, Zelf management, Huidverzorging, Mechanische bindweefselmassage en het aanmeten van therapeutische elastische kousen.

Manuele lymfe drainage is een van de onderdelen van de therapie.
Met deze therapie stimuleren en ondersteunen we het lymfestel.
Het is een zachte massagetechniek waarbij er een rek prikkel wordt gegeven aan de huid. Door deze rekprikkel sturen we de lymfe weer de goede kant op. De kant van het lichaam daar waar het nog wel goed werkt.

In de praktijk werken wij met de ”Fill en Flush” methode , ook wel FG_MLD genoemd. Deze methode is gebaseerd op nieuwe inzichten en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Na je behandeling met FG-MLD, wordt het deel wat er behandeld is, ingezwachteld. Dit inzwachtelen moet gedaan worden om het vocht wat er door de FG-MLD mdethode is uit gemasseerd er ook uit te houden.
Ook wordt hiermee veder het vocht afgevoerd.
Als er zo veel mogelijk vocht is weggemasseerd en gezwachteld, wordt er een therapeutische elastische kous (steunkous) aangemeten.
Deze kous gaat er voor zorgen om het resultaat te behouden. Het vocht blijft er dan uit.

Er zijn plaatsen op het lichaam waar we geen compressie (druk met zwachtelen) kunnen geven. Dan kunnen we met lymfetape gaan werken.
Dit is een speciale huidtape. Deze huidtape wordt met een speciale techniek op de huid aangebracht. Het vocht wordt door middel van deze tape ook verder afgevoerd. Lymfetape ondersteund ook het lymfestelsel.

Huidverzorging mag ook niet ontbreken bij de behandeling van lymfoedeem.

Een huid met lymfoedeem is vatbaar is voor infecties. Je moet ervoor zorgen dat je huid altijd gaaf is. Er mogen geen wondjes ontstaan.
De huid moet daarom goed worden verzorgt. Want infecties kunnen het lymfoedeem verergeren. 

Door bewegen wordt het lymfesysteem ook geactiveerd. Dit doen we door middel van oefeningen. Oefeningen zijn ook een belangrijk onderdeel van de therapie.
Al deze onderdelen bij elkaar wordt complexe decongestieve therapie genoemd.(CDT)

Oedeemtherapie kan worden vergoed door je zorgverzekeraar.
Hiervoor is er een verwijzing nodig van je arts of specialist.

20141010_161715

Behandeling lymfoedeem

Heb je na deze informatie nog vragen? Bel gerust met de praktijk of mail naar info@novadermhuidkliniek.nl. Of vul het contact formulier in.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.