Telefoonnummer

+31(0)172533916

Email adres

info@novadermhuidkliniek.nl

Openingstijden

Di t/m Vrij: 8:30-17:30 uur

Oedeemtherapie is een therapie die kan worden gegeven als je last hebt van lymfoedeem. Deze therapie bestaat uit verschillende combinaties van therapieën.

De verschillende therapieën zijn:

Manuele lymfe drainage is een van de onderdelen van de therapie. Met deze therapie stimuleren en ondersteunen we het lymfestelsel. Het is een zachte massagetechniek waarbij er een rek prikkel wordt gegeven aan de huid. Door deze rek prikkel sturen we de lymfe weer de goede kant op daar waar het nog wél goed werkt.

In de praktijk werken wij met de ”Fill en Flush” methode , ook wel FG_MLD genoemd. Deze methode is gebaseerd op nieuwe inzichten en op wetenschappelijk onderzoek.

Na je behandeling met FG-MLD, wordt het deel wat er behandeld is ingezwachteld. Dit inzwachtelen moet gedaan worden om het vocht wat er door de FG-MLD methode is uit gemasseerd er ook uit te houden. Ook wordt hiermee verder het vocht afgevoerd.
Als er zo veel mogelijk vocht is weg gemasseerd en gezwachteld, wordt er een therapeutische elastische kous (steunkous) aangemeten. Deze kous gaat er voor zorgen dat het behaalde resultaat wordt behouden.

Er zijn plaatsen op het lichaam waar we geen compressie (druk met zwachtelen) kunnen geven. Dan kunnen we met lymfetape gaan werken. Dit is een speciale huidtape. Deze huidtape wordt met een speciale techniek op de huid aangebracht. Het vocht wordt door middel van deze tape ook verder afgevoerd. Lymfetape ondersteund ook het lymfestelsel.

Huidverzorging mag ook niet ontbreken bij de behandeling van lymfoedeem.

Een huid met lymfoedeem is vatbaar voor infecties. Je moet ervoor zorgen dat je huid altijd gaaf is. Er mogen geen wondjes ontstaan.
De huid moet goed worden verzorgd omdat infecties het lymfoedeem kan verergeren. 

Door bewegen wordt het lymfesysteem ook geactiveerd. Dit doen we door middel van oefeningen. Oefeningen zijn ook een belangrijk onderdeel van de therapie. Al deze onderdelen bij elkaar wordt complexe decongestieve therapie genoemd CDT).

Oedeemtherapie kan worden vergoed door je zorgverzekeraar. Hiervoor is er een verwijzing nodig van je arts of specialist.

Heb je na deze informatie nog vragen? Bel gerust met de praktijk of mail naar info@novadermhuidkliniek.nl. Of maak direct een afspraak via  onderstaande knop.

4 Comments

 1. Na een knie operatie heb ik oedeem ontwikkeld en heb therapie gehad (te ver in zaandam)waardoor de oedeem aardig verminderd is.
  Het vocht komt snel terug en nu zoek ik opnieuw een therapeut.
  Maar wat is het verschil in de behandeling wat jullie kliniek geeft en alle fysiotherapeuten die ook oedeem behandelingen geven.
  Ik hoor het graag.
  Hartelijke groet
  Lenie van den Bos

 2. Goedenavond
  Ik heb last van oedeem in mijn onderbenen en dikke enkels… kunnen jullie dit behandelen?
  En word dit vergoed vanuit een aanvullende verzekering?
  Groetjes José

  1. Hallo Jose,
   Waarschijnlijk kunnen we dit wel behandelen hoor. Alleen dat is zo per mail lastig te zeggen.
   Misschien is het een idee om een intake gesprek te plannen?
   De behandelingen kunnen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Wel met een verwijzing van een arts.
   Kunnen wij u bellen misschien?? Dat wordt dan donderdag, morgen zijn wij op een bijscholing.
   Fijne avond en groeten Maaike.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Chat openen
1
Welkom op onze site!
Goedendag, Waar kunnen we je mee helpen?