Dé Huidkliniek van Alphen aan den Rijn e.o.
NovaDerm Huidkliniek

Pigmentvlekken

Heerlijk hè die zon? Eindelijk is die er weer en kunnen we er lekker van genieten.

De dagen worden langer en brengen we meer tijd buiten door, lekker de buitenlucht in of in de tuin eten met elkaar. Het is een heerlijke tijd waar iedereen bijna wel vrolijker van wordt.

 

Door die heerlijke zon worden we bruin en verkleurd onze huid. Doordat in de huid cellen zitten, melanocyten. Deze melanocyten maken pigment aan, dit pigment heet, melanine. Melanine geeft een bruine kleur aan de huid. Hierdoor wordt je huid donkerder. Dit bruin worden van de huid is een natuurlijke werking van de huid om de huid te beschermen tegen de UV-straling van de zon. De huid wordt niet alleen donkerder van kleur maar ook dikker.

Als we ons goed beschermen met een juiste zon bescherming, gaat dit meestal wel goed en blijft het alleen bij de donkere verkleuring.
Soms verbranden we wel maar over het algemeen worden we egaal bruin. De ene wat donkerder dan de ander. Dat verschilt per huidtype. Maar dit natuurlijke beschermingsmechanisme is gewoon in onze huid aanwezig. Mooi toch?

Heel soms blijft er plaatselijk in de huid een e bruine kleur achter, en wordt deze bruine kleur te donker. Er ontstaat dan een pigmentvlek. Als de huid lichter wordt door dat er minder zon is, blijft deze pigmentvlek vervelend zichtbaar achter. Dit wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd.
Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken die kunnen ontstaan. Zoals:

Post inflammatoire hyperpigmentatie; pigment wat ontstaat na een ontsteking

Dit kan ontstaan doordat er veel wrijving, irritatie aan de huid is of het ontstaat na een trauma. Hierdoor wordt er door de druk op de huid meer melanine door de melanocyten (pigmentcellen) vrijgemaakt wat zich ophoopt. Dit proces kan ook voorkomen na een insectenbeet, of op plaatsen waar veel wrijving is, bijvoorbeeld op de plaats waar het BH bandje zit. Maar het is denk ik wel het meeste bekend bij het ontstaan van acne. Na de ontsteking kan er een donkere vlek achter blijven, daar waar het puistje zat en er is dan een post inflammatoire hyperpigmentatie zichtbaar.

Melasma

Wordt ook wel hormonale hyperpigmentatie genoemd. Door een schommeling in de estrogeen, progesteron en oestrogeen balans(hormonen) wordt er een ander hormoon geactiveerd, het melanocyten stimulerend hormoon. (MSH) Deze MSH zorgt ervoor dat de afgifte van melanine wordt vergroot. Tijdens zwangerschap, overgang of tijdens het slikken van de pil of het stoppen met de pil, of tijden een andere hormoonschommeling, kan deze hyperpigmentatie ontstaan.

Hyperpigmentatie veroorzaakt door UV

Dit wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon, zonnebank of zelf door binnenverlichting.
De delen van de huid die worden blootgesteld aan de zon vertonen dan kleine donkere plekjes.
De plekjes zijn licht tot donker van kleur en zeer verspreid over de blootgestelde delen van de huid.

Deze hyperpigmentaties zijn vervelend en kunnen cosmetisch storend zijn. Hier is wel iets aan te doen.
Afhankelijk van hoe diep de hyperpigmentatie is die op de huid zit, kun je met verschillende behandelingen het wel lichter krijgen.

Producten

Er zijn speciale producten op de markt die het pigment kunnen verminderen. Dit zijn producten die het pigment lichter kunnen maken en/of er zijn ingrediënten aan toegevoegd die het melanine proces kunnen verminderen of stoppen. Vaak gaat dit wel in combinatie met behandelingen die door een huidtherapeut gegeven worden om de hyperpigmentatie aan te pakken.

Peelingen

Door een peeling behandeling te ondergaan in de praktijk kan het teveel aan pigment worden verminderd en soms weg gaan. Afhankelijk van de soort hyperpigmentatie die aanwezig is wordt er een peeling gekozen die als stof dat pigment kan aanpakken. En zo ontstaat er weer een egale huidskleur.

Herken je jezelf in het bovenstaande verhaal en denk je hé die vlekjes heb ik ook? Schroom dan niet om contact op te nemen met de praktijk. Dan kunnen we kijken welk soort hyperpigmentatie je hebt en wat we eraan kunnen doen voor je. Zo kunnen we samen aan de slag om jouw huid weer in topconditie te krijgen.

Iedere huid de juiste zorg!

 

 

 

 

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Chat openen
1
Welkom op onze site!
Goedendag, kunnen we je ergens mee helpen?